top of page

Warmtepompen

Beste warmtepomp 2022

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt energie uit de natuur. Het is dus een ecologische én energie-efficiënte keuze. Het systeem haalt warmte uit de grond, uit het grondwater of, zoals in de meeste gevallen, uit de buitenlucht. Die gratis en hernieuwbare energie wendt een warmtepomp aan voor de verwarming van werk- of leefruimtes, voor sanitair warm water of zelfs voor de verwarming van het zwembad.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt heel eenvoudig. De thermische energie die aan de natuurlijke warmtebron (grond, water of lucht) wordt onttrokken, wordt afgegeven aan het warmteafgiftesysteem in het toestel. Een warmtedragend medium of koelmiddel stroomt tussen de warmtebron en het afgiftesysteem en regelt de temperatuur. 

Verwarmen

De meest gebruikte toepassing van een warmtepomp is het verwarmen van de woning. Kies je voor een klassieke centrale verwarming met radiatoren of convectoren? Dat kan. Zorg er alleen voor dat de radiatoren voldoende warmteafgifte kunnen realiseren. Andere verwarmingstoepassingen zijn meer aangewezen.

Koelen

Warmtepompen kunnen als afkoelingssystemen of airco’s worden gebruikt. Maar dan moet je wel een omkeerbare warmtepomp installeren. Bij lucht-water en lucht-lucht warmtepompen spreken we dan van een ‘actieve koeling’: de werking van de warmtepomp wordt omgekeerd. Het water wordt afgekoeld of er wordt gekoelde lucht de woning ingeblazen.

Onze merken

mitsubishi logo.png
vaillant logo.png
bottom of page